• Sākums
  • Sākums » Publikācijas » Cits » Dažādi svētki, tradīcijas

    Pieci izplatītākie mīti par Ziemassvētku ēšanas paradumiem
     

    Par to, ka Ziemassvētki un Jaunais gads mēdz būt pārēšanās svētki, nenorāda garās rindas pārtikas veikalos vien.
    Cik reižu gan nav dzirdēts no draugiem un paziņām, ka ir neiespējami atteikties no vecmāmiņas štovētajiem kāpostiem un gada nogales neatņemamajiem gardumiem - mandarīniem un piparkūkām. Lai šogad vismaz pacenstos ēst mazāk un veselīgāk, te būs patiesība par izplatītākajiem Ziemassvētku ēsanas paradumu mītiem:

    1. Dehidratācija ir tikai vasarā

    Tā nebūt nav. Auksts laiks tieši var paaugstināt dehidratācijas risku, jo trūkst tādu signālu kā karstums un sviedri, kas atgādinātu par to, ka jādzer ūdens. Svētku laikā šis risks ir īpaši liels, jo bieži tiek patērēts alkohols un kafija (vai jebkurš dzēriens ar kofeīnu), kas ir urīndzenoši dzērieni, tādēļ no organisma tiek izdalīts vairāk šķidruma un elektrolītu. Pirmās dehidratācijas pazīmes ir galvassāpes un slikta dūša. Ūdens šajā gadījumā ir labākais līdzeklis - aizvietojiet vīnu ar to un neaizmirstiet, ka dažas limonādes (piemēram, "Coca-Cola") satur tikpat lielu daudzumu kofeīna kā tasē kafijas.

    2. Cukurs padara bērnus trakus

    Kaut arī dažiem ir grūti noticēt, ka bērnu hiperaktivitāti neizraisa cukurs, paaugstinātās rosības iemesls visticamāk ir lielais prieks par svētkiem. Jau kopš 1980. gada neviens pētījums nav pierādījis cepumu, kūku un saldumu saistību ar bērnu trakulīgo uzvedību. Kaut gan viens pētījums norādīja, ka bērna neveselīgs uzturs varētu radīt hiperaktivitāti pēc dažiem gadiem. Tā kā, ja jūsu bērns trakulīgi joņo ar rokām pa gaisu, tas varētu būt ilgtermiņa neveslīga uztura rezultāts, slikta audzināšana vai arī abi.

    3. Es uzbarošos par 2,5 kilogramiem

    Dati liecina, ka amerikāņi gada nogalē pieņemoties svarā par vidēji 2,5 kilogramiem, taču patiesais skaitlis, par laimi, ir mazāks. Pētījums liecina, ka uzbarošanās notiekot 0,4-0,5 kilogramu robežās. Protams, kāds pamanās arī pieņemties par 2,5 kilogramiem, taču par to vajadzētu sākt uztraukties tikai tad, ja šādi ēsanas paradumi turpinās visa gada garumā.

    4. Alkohols gatavošanas laikā izgaist

    Svētku laikā izvairīties no alkohola lietošanas ir diezgan grūti. Tam ir lielāka ietekme uz organismu, ja cilvēks ir noguris, un tas neiztvaiko svētku maltītes gatavošanas laikā. Alkohols izgaist +79,4 grādos pēc Celsija, tādēļ neliela cepšana vai vārīšana tam neko nenodarīs. Pat pēc stundas cepšanas, saglabājas 25% alkohola, tādēļ uzskatiet savu porciju par pilnvērtīgu glāzi alkohola. Pētījumos ir arī pierādīts, ka mazās un platās glāzēs ir daudz vieglāk ieliet par daudz alkohola nekā garajās un šaurajās, tādēļ esiet uzmanīgi, kad piedāvājat savam draugam vēl vienu glāzīti.

    5. Porcijas lielumam jāatbilst šķīvja lielumam

    Šķīvja lielums noteikti nenosaka to, cik lielai jābūt porcijai, tādēļ nav ieteicams uz viena šķīvja salikt visu iespējamo. Kaut arī vidusmēra uzbarošanās skaitļi nav tik lieli, tas nenozīmē, ka ir jāpārēdas un jāliek tas darīt arī ciemiņiem.

    Kategorija: Dažādi svētki, tradīcijas | Pievienoja: laimiga (31.05.2012) | Autors: www.livescience.com
    Skatījumu skaits: 894 | Atslēgvārdi: pārēšanās svētki | Reitings: 0.0/0
    Komentāru kopskaits: 0
    Vārds *:
    Email *:
    Kods *: