• Sākums
  • Sākums » Publikācijas » Cits » Dažādi svētki, tradīcijas

    Ziemas zupas gardēžiem
     

    Dārzeņu zupa cepta krāsnī

    Sastāvdaļas
    800g konservēti tomāti savā sulā
    2-3 paprikas dažādās krāsās
    1 cukini
    2 baklažāni
    1 burkāns
    400g baltas pupiņas (novārītas)
    2 lieli sīpoli
    4-5 ķiploka daiviņas
    1 gl baltvīna
    1 lauru lapa
    1 ēd.k. cukura
    olīveļļa
    sāls un svaigi malti pipari pēc garšas
    Pagatavošana
    Baklažānus un cukini sagriezt palielos gabalos. Baklažānus pārkaisīt ar sāli, pagaidīt 10-15 min un nospiest lieko sulu. Burkānu notīrīt un sagriezt ripiņās. Sīpolus un ķiplokus smalki sakapāt. Papriku iztīrīt no seklām un sagriezt daiviņās.
    Visus sagatavotos dārzeņus ielikt karstumizturīgā formā, pārliet ar eļļu un ievietot cepeškrāsnī 200 grādos uz 15 minūtēm.
    Samazināt temperatūru līdz 180 grādiem, pārliet ar vīnu, pievienot sali, piparus, lauru lapu, cukuru un cept vel apmēram 10 min. Pievienot saspaidītus tomātus un pupiņas, apsegt ar foliju un cept vēl apmēram 1 stundu.
    Pasniedz karstu, pārkaisot ar zaļumiem.

    Gaļas zupa Emīla gaumē

    Sastāvdaļas
    1 liellopa mēle
    2 vidējas liellopa nieres
    200g kūpināta bekona
    300g kūpinātas desiņas
    300g liellopa gaļas
    300g cūkgaļas
    3 vidēji sīpoli
    6 vidēji marinēti gurķi
    3-4 ēd.k. kaperu
    4 ēd.k. tomātu pastas
    sāls, pipari pēc garšas
    zaļumi un krējums pasniegšanai
    1/3 gl. etiķa un 2 ēd.k. dzeramās sodas nierēm

    Pagatavošana
    Mēli pārliet ar 2,5 l ūdens un vārīt līdz mēle ir gatava. Mēli tūlīt izņemt no katla un pārliet ar aukstu ūdeni, atstāt uz min. 10, noņemt ādu un buljonu izkāst. No nierēm nogriezt taukus, uztaisīt krusteniski griezumu (bet ne līdz galam) un sagriezt lielos gabalos. Nieres ielikt bļodā, pārkaisīt ar dzeramo sodu un pārliet ar etiķi, sajaukt visu un atlikt uz 20 min. Nieres kārtīgi noskalot lielā ūdens daudzumā.
    Bekonu sagriezt plānās šķēlītēs, ielikt katla ar biezu dibenu un izkausēt taukus, apmēram 5 min. Sīpolus sakapāt smalkos kubiņos un pievienot bekonam, apcept visu kopā apmēram 10 min, kamēr sīpolu kļūst zeltaini.
    Atsevišķi pannā apcept teļa gaļu un cūkgaļu, sagrieztu palielos gabalos līdz brūnai garoziņai un pārlikt katlā pie bekona un sīpoliem. Pārliet ar buljonu, kas palika no mēles vārīšanas un vārīt 30 min.
    Tajā pašā pannā uz lielas uguns(pannai jābūt ļoti karstai) apcept nieres mazām porcijām, lai neiztek sula un pārlikt katlā pie pārējās gaļas. Vārīt 10 min. Mēli sagriezt palielos gabalos, desiņas riņķīšos, pievienot buljonam un vārīt vel 10 min. Gurķus sagriezt un kopa ar rasolu pievienot zupai. Turpat pievienot kaperus, sāli, piparus, tomātu pastu, apsegt ar vaku un vārīt vēl 10 min.
    Pasniegt zupu karstu ar krējumu un smalki sakapātiem zaļumiem

    Bohēmijas ķiploku zupa


    Sastāvdaļas
    1 sīpols
    6 ķiploka daiviņas
    250g kūpinātas gaļas
    1 puravs
    4 kartupeļi
    1 l buljona
    1 ēd.k. sviesta
    sāls, pipari pēc garšas
    1/2 tējk. ķimeņu
    1 tējk. majorāna
    2 ēd.k. pētersīļi

    Pagatavošana
    Sīpolus un ķiplokus nomizo un sīki sakapā. Gaļu sagriež gabaliņos Puravu nomazgā un sagriež. Katlā uzkarsē sviestu, ieber sīpolus un ķiplokus un visu apcep.
    Pievieno galu, pielej buljonu un uzvāra. Pieber sāli, piparus, ķimenes un majorānu. Zupai pievieno puravu un kartupeļus un uz vidējās uguns vara apm. 20 min, kamēr kartupeļi ir mīksti.
    Pasniedz pārkaisot ar sakapātiem pētersīļiem.

    Frikadeļu zupa itāliešu gaumē


    Sastāvdaļas
    500 g malta liellopa gaļa
    1 neliels sarkanais sīpols
    3 ķiploka daiviņas
    pusglāze rīvmaizes
    1 ola
    1/3 glāzes smalki sagriezts baziliks
    1/3 glāze rīvēts siers
    1 l tomātu sula
    1 l vistas buljons
    2/3 glāzes makaronu
    1 glāze zaļās pupiņas
    sāls un svaigi malti pipari

    Pagatavošana
    Sīpolu smalki sagriež,ķiploku saspiež spiedē. Malto gaļu sajauc ar rīvmaizi, sieru, baziliku, sasmalcināto sīpolu un ķiploku, iemīca olu, pieliek sāli un piparus. Izveido mazas frikadeles.
    Katliņā uzvāra tomātu sulu un vistas buljonu. Kad šķidrums sāk vārīties, tajā uzmanīgi pa vienai saliek frikadeles. Vāra uz lēnas uguns 30 - 40 minūtes, tad pieber makaronus un zaļās pupiņas. Turpina vārīt vēl 10 - 15 minūtes. Vārīšanās beigās pieliek sāli un piparus.
    Pasniedz karstu pārkaisot ar smalcinātu baziliku.

    Kategorija: Dažādi svētki, tradīcijas | Pievienoja: laimiga (31.05.2012) | Autors: www.stilaparks.lv
    Skatījumu skaits: 742 | Komentāri: 1 | Atslēgvārdi: Ziemas zupas | Reitings: 0.0/0
    Komentāru kopskaits: 0
    Vārds *:
    Email *:
    Kods *: