Kas vasarā bole - ziemā karstais dzēriens!
Pēc pastaigas vējos, sniegos un salā veselībai un siltumam īsti laikā ir karstais dzēriens.
Ir taču dzirdēti stāsti par brīnumainiem nesaslimšanas gadījumiem, kad laimējies īstajā brīdī iedzert glāzīti groka!

Neatkarīgi no tā, vai tas ir tradicionālais karstvīns vai kāda sula ar lāsi alkohola, vai tēja ar rumu, dzēriena pagatavošanai būs nepieciešamas neplīstošas glāzes ar osiņu.

Karstvīnam ir arī speciālas glāzes kā kausiņi. Ir arī speciālas karafes, zem kurām liek tējas svecīti, tā uzturot vienmērīgu dzēriena temperatūru.

Karstais dzēriens smaržos efektīgāk, ja to pareizi ielies. To dara lēni un izjusti - ieliek glāzē karoti (lai glāze nesaplīst) un ielej karstu vārītu ūdeni, tad to izlej. Ielej glāzē viskiju vai vīnu (kas nu receptē paredzēts) un pievieno tējkaroti cukura. Piepilda glāzi ar karstu ūdeni un ieliek citrona šķēlīti. Tad dzērienu samaisa, līdz cukurs izkūst.

Ja tuvojas slimība, lieliskas zāles būs upeņu sula ar balzamu (150 g : 50 g) un citrona vai apelsīna šķēlīti. Augļi jāpievieno karsēšanas sākumā, tad dzēriens būs aromātiskāks.

Bērniem savs karstais dzēriens!


Bezalkoholiskos karstos dzērienus gatavo no dažādām sulām. Sulas papildina ar garšvielām un augļiem. Vasarā bole var vienot svinību dalībniekus, bet ziemā tas ir karstais dzēriens, kas aromatizēts ar garšvielām un papildināts ar augļiem. Karstajiem dzērieniem izvēlas upeņu, tumšo vīnogu sulu, pievienojot to pašu garšvielu maisījumu, kas paredzēts karstvīnam, bet uz litru sulas - tikai puspaciņu.

Karsta piena profilaksi daudzi zina no vecmāmiņu recepšu krājuma. Tikpat daudziem noteikti ir riebums pret piena plēvi. Taču var pagatavot lielisku karstu piena kokteili. Porcijai vajadzēs ēdamkaroti pūdercukura, šķipsniņu malta ingvera, šķipsniņu malta kanēļa un krustnagliņu, 200 gramus piena. Sastāvdaļas samaisa katliņā un uzkarsē.

Pie ziemas karstajiem dzērieniem pieder arī dzērveņu limonāde. Litru dzērveņu sulas atšķaida uz pusēm ar ūdeni un pievieno 200 - 300 ml ananasu sulas. Karsē un pievieno cukuru vai medu pēc garšas.

Veselību stiprinās ari karstā medus limonāde. Katliņā uzvāra ūdeni kopā ar garšvielām (kanēļa miziņa, krustnagliņas, citrona miziņa). Medu samaisa ar sulu, kas izspiesta no viena apelsīna. Maisījumam uzlej izkāsto garšvielu novārījumu, samaisa un mazliet atdzesē. Lej sasildītās krūzītēs un dzērienā ieliek citrona šķēlīti.

Pret klepu


Bet, ja profilaksei jau par vēlu, tad ar karstajām tējām un dzērieniem jāārstējas. Atliek tikai uzprasīt vecmāmiņai, un viņa izvilks no krājumiem māllēpes, liepziedus, avenes, kumelītes. Taču jāatceras, ka ilgi glabātas zāļu tējas zaudē efektivitāti.
Dienā jāizdzer vismaz trīs krūzes karstas pretklepus tējas.

Lielisks pretklepus līdzeklis ir žāvētas vīģes karstā pienā. Pietiks ar 7 žāvētām vīģēm, kas tiek uzvārītas puslitrā piena. Baudāmi būs arī siltie augļi, un jāizdzer arī piens.
Pie eksotiskiem pretklepus līdzekļiem var pamēģināt arī banānu putriņu. Vienu vai divus banānu samīca karstā ūdenī un pievieno cukuru.

Pēc sportošanas ziemā noderēs


1 glāze ūdens
4 krustnagliņas
4 melnie pipari
tējkarote sasmalcināta anīsa
1/2 citrona
1 ēdamkarote medus

Ūdeni uzvāra, tajā iespiež citrona sulu, pievieno garšvielas, medu un atstāj ievilkties. Tad vēlreiz uzkarsē. Pirms pasniegšanas izkāš.
Kategorija: Padomi | Pievienoja: laimiga (22.05.2012) | Autors: www.saulesjosta.lv
Skatījumu skaits: 1442 | Atslēgvārdi: karstais dzēriens | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]