Bāmija - Veselība <!--if(Dziedniecība)-->- Dziedniecība<!--endif--> - Interneta materiāli - New Soleil
Lapas karte
Sākums » Publikācijas » Dziedniecība » Veselība

Bāmija

 

 Bāmijaokraēdamais hibisks jeb dāmu pirkstiņi (Abelmoschus esculentus L.)

 Ir viengadīgs malvu dzimtas augs, kura augļus izmanto uzturā un kāgaršaugu, piemēram, tiramisu gatavošanā. Par tās dabisko izplatības areālu uzskata Āfrikas tropus, bet augs plaši tiek kultivēts arī pārējos pasaules tropu unsubtropu reģionos. Vislielākā bāmiju raža tiek ievākta Indijā (aptuveni 70% no pasaules kopējās ražas). Bāmija pieder pie eksotiskiem viengadīgiem zālaugiem.  Tiek plaši kultivēta Eiropas valstīs.

 Bāmijai ir bagāts ķīmiskais sastāvs. Ajūrvēda iesaka izmantot bāmiju, lai tonizētu, atjaunotu un uzbudinātu. Auga sastāvā ir arī folijskābe, šo dārzeni iesaka grūtniecēm un barojošām mātēm iekļaut savā ikdienas ēdienkartē. Bāmija ir noderīga cukura diabēta ārstēšanā. Regulāra šī dārzeņa iekļaušana ēdienkartē spēj mainīt to gēnu aktivitāti, kas atbild par šīs bīstamās saslimšanas attīstību. Pētījumi rāda, ka nākotnē iespējama bāmijas izmantošana, lai izstrādātu zāļu preparātu pret cukura diabētu. Pagaidām vēl nav izgudrotas zāles, kuru sastāvā būtu bāmija, tomēr var uztaisīt ūdeni uz bāmijas bāzes, kas palīdzes samazināt cukura līmeni asinīs bez insulīna un citu preparātu izmantošanas. Bāmija palēnina cukura uzsūkšanos kuņģī pateicoties augstam šķiedru saturam.

Dzimtene ir Āfrika. Tas ir viengadīgs, siltummīlošs lakstaugs, kura augļus izmanto uzturā. Lapu padusēs okrai veidojas dzelteni ziedi ar sarkanu vidu. No tiem izaug 10–25 cm garas, rievotas pākstis baltā, zaļā vai sarkanā krāsā. 

Kā pagatavot ūdeni ar bāmiju? Ir nepieciešams nostādināt šo dārzeni ūdens glāzē uz nakti un izdzert to nākamajā rītā. Tāpat bāmija spēj samazināt vēža saslimšanu risku, it sevišķi resnās zarnas vēzi. Ūdens ar bāmiju palīdz atvieglot depresiju. Bez tam, bāmija palīdzēs izārstēt sāpes kaklā, čūlas un pat dažas plaušu infekcijas, jo tai piemīt spējas mazināt iekaisumu. Pateicoties šim atklājumam, daudzi cilvēki varēs atbrīvoties no insulīna atkarības un vieglāk pārdzīvot diabētu.

Mūsdienās izmanto galvenokārt indiešu nacionālajā virtuvē,  Austrumos un kreolu virtuvē.

Normalizē cukura un holersterīna līmeni asinīs.

Palīdz pie aizcietējumiem.

Okra ir labs augs tiem, kas cieš no vājuma, nespēka, un depresijas. Okra ir veiksmīgi izmantota eksperimentos kā asins plazmas aizvietotājs. Okra ārstē plaušu iekaisums, sāpes kaklā, un kairinātu zarnu sindromu. Okra tiek izmantota čūlu dziedināšanai un lai uzturētu kustīgas locītavas. Palīdz neitralizētu skābes, jo ir ļoti sārmaina un nodrošina īslaicīgu aizsargslāni gremošanas traktā. Okras šķiedrvielas lieliski der kā varība zarnu trakta labājām baktērijām Tas veicina zarnu trakta veselību.

Sēkliņas satur veselīgos nepiesātinātos taukus - kā oleīnskābi (omega-9) un  linolskābi (omega-6). Grauzdētas sēklas var izmantot kafijas vietā. Nepiesātinātos taukus pēc to ekstrakcijas var lieliski izmantot margarīna ražošanā.

Augļu novārījumu lieto saaukstēšanās gadījumā.

Ēdamo bāmiju ievāc nenobriedušu; tikai tad šis dārzenis ir mīksts un maigs. Bāmijas auglis ir iegarens, zaļš un mazliet pūkains. Nenobriedušo augli gatavo gluži kā zaļās pupiņas. Pārtikā izmanto 3-6 dienas vecus augļaizmetņus.

Pēc garšas atgādina sparģeļus vai baklažānus. 

Visiecienītākie ēdieni no okras ir dārzeņu zupa ar tomātiem un bāmijas lečo. Japāņi gatavo mīklā, vārot eļļā, tad pasniedz ar sojas mērci. Labi garšo arī svaigā veidā. Atliek to tikai noskalot, nemaz nemizojot. Var ne vien gatavot uz plīts, to viegli iemarinēt vai izkaltēt, to var arī sasaldēt. Tā jānoblanšē, jāatdzesē aukstā ūdenī un jānosusina. Katra  pāksts jāpārgriež gareniski un jāievieto saldējamā maisiņā. Gatavošanas laikā izdala gļotas, tāpēc dārzenis īpaši noderīgs, gatavojot zupas un mērces cilvēkiem, kuri cieš no vēdersāpēm. Ja vēlaties, lai gļotas neizdalītos, okras augļi jānoblanšē.

Gatavojot bāmiju, tā izdala gļotas, tāpēc dārzenis ir īpaši noderīgs, gatavojot zupas un mērces cilvēkiem, kuri cieš no vēdersāpēm. Ja vēlaties, lai gļotas neizdalītos, augļi jānoblanšē.

 Audzēšana

Pie mums okru var audzēt siltumnīcās, jo veģetācijas periodā nepieciešama līdz +25 °C temperatūra.  Sēj marta vidū kastītēs vai podos, diedzē +18…+20 °C temperatūrā. Pēc 50–60 dienām dēstus pārstāda un audzē 25–32 l tilpuma podos. Subs­trātam jābūt ūdenscaurlaidīgam, bagātam ar organiskajām vielām. Augi izaug līdz 1 m gari, ir noturīgi, tāpēc balsti nav vajadzīgi. Audzē siltumnīcā vai izstāda ārā pēc salnām 40cm rindstarpu attālumā. Ārā nepieciešama silta, saulaina vieta. Ārā audzētas okras augļi ir mazāki un ienākas vēlāk. Ražas vākšana: jūnijs - oktobris. 

Pastāvīgā vietā stāda dēstus, kas no sēklām izaug 35-40 dienās. Vasarā audzē uz lauka. Augiem patīk siltums, saule, pirms salnām augus ienes telpās.

Kategorija: Veselība | Pievienoja: sofi (25.06.2016) | Autors: termorelax.com W
Skatījumu skaits: 131 | Atslēgvārdi: Bāmija, diabēts | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *: