• Sākums
  • Sākums » Publikācijas » Dziedniecība » Veselība

    Dzēriens, kas ar smaidu uz lūpām ļauj pārvarēt visas dzīves nepilnības
     

    Mūsdienu speciālisti uzskata, ka tēju ļaudis pazīst jau vairāk nekā 5000 gadus. Nedaudz vēlāk Āzijā kļuva pazīstama melnā tēja, savukārt pirms 3000 gadiem šis dzērien pārtapa par kulta un kultūras sastāvdaļu.

    Tiek uzskatīts, ka tēju par fascinējošu padara trīs komponenti: pirmkārt, tā ir uzmundrinošā un spēcīgā ietekme, kas uzmundrina bez uzbudināšanas. Otrkārt, dzēriens nomierina kuņģi un zarnas. Treškārt tas ir aromāts, kas bagātīgi izdalās neatkarīgi no tējas šķirnes un pagatavošanas veida.

    Tēja pēc ūdens ieņem otro vietu pasaulē starp visplašāk izmantotajiem dzērieniem. Savukārt no augu valsts produktiem, nav neviena cita, kas būtu ietekmējis pasaules iedzīvotāju sabiedrisko dzīvi tik spēcīgi kā tēja!
    Āzijā šis dzēriens ir kā despots, turpretī Eiropā un Amerikā - brīvprātīgas važas. Viena tauta pēc otras viegli pakļāvusies tējas maģiskajai varai.

    Kardamona tēja

    Kardamona augļi kā piedeva tējai vai kafijai ir raksturīgi Tuvajiem un Tālajiem Austrumiem. Šis garšaugs veicina gremošanu un regulē kuņģa darbību. Bez tam Arābijā uzskata, ka tas uzlabo potenci. Kardamonu ieved no Indijas. Arābi ir iecienījuši zaļu, vēl negatavu kardamonu.

    10 zāļi, vēl nagatavi kardamona augļi

    1,5 l ūdens

    3 ēd.k. melnās tējas

    nedaudz citrona vai apelsīna miziņas

    piedevām svaigs piens un cukurs

    Kardamona augļus liek ūdenī un uzvāra. Tad katlu noņem no pavarda, uzliek vāku un ļauj 10 minūtes ievilkties. Tējkannā lej tēju un ieliek citrona miziņu. Kardamona novārījumu vēlreiz uzvāra un uzlej tējai. Ļauj 3 minūtes ievilkties. Pasniedz ar pienu un cukuru.
    Persiešu mīlas dzēriens

    Tā ir austrumnieku garšvielu tēja, kuru papildus saldina ar parasto vai kristālcukuru. Persija (Irāna) nav īpaši nozīmīga garšvielu ražotāja, jo visas sastāvdaļas importē no Indijas vai Indonēzijas. Vienīgi ķimeņu seklas šī zeme eksporte uz citam valstīm. Taču tas nebūt nenozīmē, ka irāņu virtuvē lietotu maz garšvielu. Gluži otrādi - ar eiropiešiemraksturīgo fantāziju varam itin labi iztēloties pikanto mīlas dzērienu un tā lietotāju noslēgtajās harēma telpās. Dzēriens nesatur alkoholu, jo tas islāma ticības zemēs ir stingri aizliegts. Savukārt pie mums neviens neliedz tējai piešķirt asumu ar rumu, konjaku vai kādu augļu degvīnu.

    3/4 l ūdens

    6 tējk. melnās tējas

    1 šķipsniņa samalta ingvera

    1 šķipsniņa malta kanēļa

    1 krustnagliņa

    4 cukurā apvārīti ķirši vai ananasa gabaliņi

    Uzvāra ūdeni, pārlej tējai un pieliek garšvielas. Tējai ļauj ievilkties 4-5 minūtes, tad nokāš. Katrā tasē liek cukurā apvārītu ķirsi vai ananasa gabaliņu un pārlej ar karstu tēju.
    Skotu tēja

    Kas īriem dārgs, skotiem - nevērtīgs. Īrijā tika radīta īru kafija - maisījums no mokas kafijas, īru viskija, kristālcukura un putukrējuma cepures. Skotijā īdejām bagāti tējas cienītāji izdomāja savu tēju - ne mazāk patīkamu dzērienu.

    3/4 l stipras melnās tējas

    4 gab. balta kristālcukura

    4 glāzes skotu viskija (katra 4 cl)

    1/4 l saldā krejuma

    1 šķipsniņa rīvēta muskatrieksta

    Pagatavo stipru tēju. Četrās lielās fajansa tasēs liek pa kristālcukura gabaliņam, pārlej ar viskiju un pielej karstu tēju. Virsū kārto putukrējumu, kam pievienots muskatrieksts. Dzer nemaisītu.

    Kategorija: Veselība | Pievienoja: Victory (06.07.2013) | Autors: Rolands Gēks
    Skatījumu skaits: 773 | Reitings: 0.0/0
    Komentāru kopskaits: 0
    Vārds *:
    Email *:
    Kods *: