• Sākums
  • Sākums » Publikācijas » Dziedniecība » Veselība

    Dzērveņu dzērieni
     

    Jau labu laiku ir zināmas dažādas labas īpašības, kuras piemīt mūsu pašu Latvijas purvos augošajām dzērvenēm .
    Tās lieti noder urīnceļu slimību profilaksei un ārstēšanai, pateicoties augstajam C vitamīna saturam, bieži tiek lietotas arī pie saaukstēšanās slimībām, lai paātrinātu atveseļošanos vai to profilaksei.
    Dzērvenēs ir maz kaloriju, bet daudz bioloģiski aktīvo vielu, tās ir izcils organisko skābju dabiskais avots.

    Piedāvājam pagatavot kādu no šiem dzērieniem!

    Dzērveņu morss

    Nepieciešamās sastāvdaļas (5 – 6 personām)
    1 glāze dzērvenes, ½ glāze cukurs, 1l ūdens

    Pagatavošana
    Dzērveņu morsu var pagatavot pēc diviem paņēmieniem. Pirmais paņēmiens ir šāds.
    Dzērvenes pārlasa, noskalo, ieliek katliņā, pārlej ar ūdeni, liek uz uguns un vāra 10 minūtes. Pēc tam noņem no uguns, ogas saspaida un novārījumu izkāš. Novārījumu vēlreiz pārlej katliņā, pieber cukuru, vāra pāris minūtes un pēc tam atdzesē.

    Dzērveņu morsa otrais pagatavošanas paņēmiens ir šāds.
    Dzērvenes pārlasa, noskalo, saspaida un izspiež sulu. Sulu ielej burkā, uzliek vāku un noliek tumšā, vēsā vietā.
    Čagas pārlej ar karsu ūdeni, liek uz uguns un uzvāra. Pēc tam noņem no uguns un izkāš. Novārījumu samaisa ar iepriekš izspiesto sulu, pieliek cukuru un izmaisa.

    Dzērveņu morss ar medu

    Nepieciešamās sastāvdaļas (5 – 6 personām)
    1 glāze dzērvenes, 2 ēd.k. dabīgais medus, 1 l ūdens

    Pagatavošana
    Dzērvenes pārlasa, noskalo, ieber emaljētā traukā, saspaida ar koka stampiņu vai koka karoti un izspiež sulu. Čagas pārlej ar ūdeni, liek uz uguns, vāra 5 – 8 minūtes un izkāš. Pēc tam pieliek medu, ļauj tam izšķīst un pielej gatavo sulu. Dzērienu pasniedz atdzesētu.

    Dzērveņu kvass

    Nepieciešamās sastāvdaļas (5l dzēriena)
    1 kg dzērvenes, 2 glāzes cukurs, 4 l ūdens, 10 raugs

    Pagatavošana
    Dzērvenes pārlasa, noskalo, ieber emaljētā traukā, saspaida, pārlej ar ūdeni, liek uz uguns un vāra 10 minūtes. Tad noņem no uguns, izkāš, pieber cukuru, izmaisa un atdzesē. Pēc tam pieliek izšķīdinātu raugu, labi samaisa, salej pudelēs, aizkorķē un noliek tumšā, vēsā vietā. Pēc 3 dienām kvass ir gatavs lietošanai.

    Dzērveņu dzēriens ar medu

    Nepieciešamās sastāvdaļas (5 l dzēriena)
    1 l dzērveņu sula, 1 kg dabīgais medus, 5 g garšvielas (kanēlis, krustnagliņas), 100 g raugs, 2 ½ - 3 l ūdens

    Pagatavošana
    Medu izšķīdina ūdenī, liek uz uguns un vāra 10 – 15 minūtes, nosmeļ putas. Pēc tam noņem no uguns, atdzesē (līdz 26 grādiem), ielej stikla traukā vai muciņā, pieliek izšķīdinātu raugu, pielej dzērveņu sulu, pieliek garšvielas, uzliek vāku un aizkorķē un noliek uz 2 dienām siltā vietā rūgšanai.

    Pēc 2 dienām dzērienu noliek aukstā vietā uz 2 – 3 nedēļām, pēc tam tas ir gatavs lietošanai.
    Dzērienu iepilda pudelēs un aizkorķē. Dzērienu uzglabā aukstā vietā.

    Dzērveņu sulas dzēriens

    Nepieciešamās sastāvdaļas ( 1 personai)
    3 ēd.k. dzērveņu sula, 1 ēd.k cukurs, 1 glāze karsts vārīts ūdens

    Pagatavošana
    Cukuru izšķīdina karstā vārītā ūdenī, pielej dzērveņu sulu un izmaisa. Dzērienu pasniedz atdzesētu.

    Dzēriens „Sarkangalvīte”

    Nepieciešamās sastāvdaļas (4 – 5 personām)
    ½ - 2/3 glāzes dzērveņu sila, 1 kg burkāni, ½ l atdzesēts vārīts ūdens, 1 citrons un mazliet citronskābe, cukurs pēc garšas

    Pagatavošana
    Burkānus nomazgā, notīra, noskalo, sarīvē uz smalkas rīves, pārlej ar atdzesētu vārītu ūdeni un noliek uz 1 – 2 stundām. Pēc tam no rīvēto burkānu masas caur marli izspiež sulu, to samaisa ar dzērveņu sulu, izspiež citronu un pielej citronu sulu vai pieliek nedaudz citronskābes, pēc garšas pieber cukuru un visu izmaisa. Dzērienu pasniedz atdzesētu.

    Vitamīnu dzēriens „Dzirkstele”

    Nepieciešamās sastāvdaļas (4 personām)
    ½ kg dzērvenes, 1 kg burkāni, ½ l auksts vārīts ūdens, cukurs pēc garšas, 4 kubiņi pārtikas ledus

    Pagatavošana
    Dzērvenes saspaida un izspiež sulu. Burkānus nomazgā, notīra un noskalo, sarīvē uz smalkas rīves un no sarīvēto burkānu masas caur marli izspiež sulu.
    Samaisa burkānu sulu ar dzērveņu sulu, atšķaida ar vārītu ūdeni, pieber cukuru pēc garšas un izmaisa.
    Dzērienu pasniedz atdzesētu, katrai porcijai pievienojot ledus kubiņu.

    Ziemeļu dzēriens

    Nepieciešamās sastāvdaļas (4 – 5 personām)
    ½ l dzērveņu sula, ½ l auksts pasterizēts piens, 1 ola, cukurs pēc garšas, 4 – 5 kubiņi pārtikas ledus

    Pagatavošana
    Olu sakuļ ar cukuru, pielej aukstu pienu un dzērveņu sulu, rūpīgi samaisa un noliek ledusskapī vai pagrabā.
    Dzērienu pasniedzot, katrai porcijai pieliek pa ledus kubiņam.

    Piena un dzērveņu kokteilis

    Nepieciešamās sastāvdaļas ( 1 personai)
    1 ēd.k. dzērveņu sīrups, 25 g piena vai piena – augļu saldējums, ¾ glāzes auksts pasterizēts piens

    Pagatavošana
    Mikserī ieliek saldējumu, ielej dzērveņu sīrupu, aukstu pienu un kuļ 1 – 2 minūtes, lai maisījumu labi saputotu.
    Kokteili pasniedz atdzesētu.

    Kokteilis „”Ladoga”

    Nepieciešamās sastāvdaļas ( 4 personām)
    1 glāze dzērvenes, ½ glāze dzērveņu sila, 1 ola, 3 ēd.k. pūdercukurs, 2 glāzes auksts pasterizēts piens, 1 – 2 ēd.k. rums vai konjaks, 4 – 8 kubiņi pārtikas ledus

    Pagatavošana

    Olu sakuļ ar pūdercukuru. Dzērvenes pārlasa, noskalo un saspaida vai izberž caur smalku sietiņu. Dzērveņu biezeni samaisa ar sakulto olu, pielej dzērveņu sulu, aukstu pienu, rumu vai konjaku un rūpīgi izmaisa, bet pēc tam noliek ledusskapī.
    Pasniedzot kokteili, pieliek ledus kubiņus.

    Dzērveņu kokteilis ar pludiņu

    Nepieciešamās sastāvdaļas ( 1 personai)
    1 ēd.k. dzērveņu sīrups, 50 g piena vai piena – augļu saldējums, 2/3 glāzes auksts pasterizēts piens

    Pagatavošana
    Mikserī ieliek 25 g saldējumu, bet pārējo atstāj pludiņam. Pēc tam pielej dzērveņu sīrupu, aukstu pienu un kuļ 1 – 2 minūtes, lai maisījumu labi saputotu.
    Kokteili ielej glāzē un pirms pasniegšanas tam virsū liek atlikušo saldējuma gabaliņu.

    Dzērveņu – medus gogelmogels

    Nepieciešamās sastāvdaļas (4 personām)
    2 ēd.k. dzērveņu sula, 4 – 6 ēd.k dabīgais medus. 1 ola, 2 glāzes auksts piens

    Pagatavošana
    Mikserī iesit olu, pielej aukstu pienu, dzērveņu sulu, pieliek medu un kuļ, līdz rodas viendabīga masa. Dzērienu pasniedz stipri atdzesētu.

    Dzērveņu fraps

    Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
    1 ēd.k. dzērveņu sīrups, 75 g piena vai piena – augļu saldējums, ¼ glāze auksts pasterizēts piens

    Pagatavošana
    Mikserī ieliek saldējumu, ielej dzērveņu sīrupu, aukstu pienu un labi sakuļ.
    Frapu var rotāt ar ogā, augļu daiviņām, riekstiem, putukrējumu.

    Kategorija: Veselība | Pievienoja: sofi (19.05.2012) | Autors: www.stilaparks.lv
    Skatījumu skaits: 802 | Atslēgvārdi: Dzērveņu dzērieni | Reitings: 0.0/0
    Komentāru kopskaits: 0
    Vārds *:
    Email *:
    Kods *: