Taro burvība

Kartupeli, kartupeli, kur ir tavi brāļi
Ikdienišķs, lēts, visur pieejams dārzenis. Tirgū vai veikalā, kafejnīcā vai restorānā - dažādos veidos. Bet vai vienmēr šo dārzeni spējam novērtēt?

Izcelsme

Spānijas jūrnieki kartupeļu bumbuļus no Amerikas uz Eiropu atveda 1565. gadā . Līdz šim laikam kartupeļus savvaļā varēja sastapt Peru un Čīlē. eiropieši pret kartupeļiem izturējās visai nenopietni.

Vēlāk par kartupeļu pirmatklājēju sāka uzskatīt angļu viceadmirāli un pirātu Frānsiānu Dreiku.Diemžēl, viņa kartupeļu izmantošana neguva panākumus, jo vienkārši nebija baudāma. Dreika draugi un laikabiedri par ēdamu uzskatīja nevis bumbuli, bet zaļās ogas, kas izveidojās pēc ziedēšanas. Viņi ar nepacietību gaidīja to nogatavošanos un pēc tam tās vārīja cukurā. Nejauši tika uzķerts, ka reizēm dārznieki šad tad cep pelnos kaut ko ļoti patīkami smaržojošu un ēd to ar apetīti.

Ārstnieciskās īpašības

Kartupeļos ir visnozīmīgākās minerālvielas un mikroelementi: kalcijs, magnijs, fosfora sāļi, nātrijs un kālijs.

Piemēram, kālijs no organisma izvada lieko šķidrumu, mazinot tūskas, magnijs nodrošina šūnu dzīvotsēju, bet nātrijs un fosfors stiprina kaulus. Kartupeļos ir daudz C vitamīna, bet miza satur B grupas vitamīnus.

Tantiņas pret kuņģa vainas veiksmīgi savedot kārtībā ar kartupeļu sulu, arī profesors gastroedteroloģijā Anatolijs Danilāns nenoliedz, ka ir ieteicis saviem pacientiem lietot šo tautas līdzekli.Jo kartupeļu sula ir ir ļoti vērtīga - tā veicina barības sagremošanu, ārstē kuņģa - zarnu traktu slimības - gastrītu, čūlas slimību, čūlu dzīšanu

Kategorija: Veselība | Pievienoja: sofi (16.05.2012) | Autors: Sieviešu portāls
Skatījumu skaits: 2082 | Atslēgvārdi: kartupeļi | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]