Taro burvība

Pienenes veselībai
Drīz saziedēs pieneņu lauki un priecēs mūsu acis. Bet šos augus var izmantot arī, lai uzlabotu veselību.

Pieneņu lapas vāc pirms ziedēšanas. Rudenī un pavasarī vāc pieneņu saknes, tās cenšas nesavainot, lai neiztek piensula, jo tad sakņu vērtībā mazinās. Tās pēc mazgāšanas žāvē nesagrieztas.

Pienenēm piemīt žulti veidojoša un dzenoša darbība. Kad izdalās vairāk žults, aktivizējas visa organisma vielmaiņa.. Pieneņu sakņu pulveris ievērojami mazina holesterīna līmeni asinīs - novērš aterosklerotiskas izmaiņas asinsvados un samazina ar asinsvadu sašaurināšanos saistītas slimības.

Tautas medicīnā pienenes lieto galvenokārt pie aknu slimībām, kā līdzekli gremošanas stimilēšanai, arī pie aizcietējumiem.. Lietojot pieneņu sakņu novārījumu vai sautējumu, uzlabojas ādas stāvoklis, pazūd pumpas un izsitumi, jo uzlabojas aknu darbība.

Ar pieneņu peinu izdodas likvidēt kārpas un tulznas. Svaigi plūktas pienenes balto sulu jāliek uz kārpas vairākas reizes dienā., un tā pazūd. Tāpat var izmantot arī strutenes un dievkrēsliņa sulu, taču, pienenes sula darbojas efektīvāk un mazāk kairina ādu.

Tautas medicīnā pienenes lieti arī diabēta gadījumā, pie kuņģa un zarnu trakta hroniskiem iekaisumiem, aizcietējumime, piena sekrēcijas veicināšanai, kā asins attīrīšanas līdzekli pie furunkuliem, pinnēm un citiem ādas izsitumime, pie mazasinības.

Pavasarī ieteicams lietot jaunas pieneņu lapiņas salātos. Lai mazinātu rūgto garšu, tās patur sāļā ūdenī.

Pieneņu saknes ir jādozē - vienai reizei pietiek ar 0.5 g pirms ēšanas, vislabāk pulvera veidā, uzdzreot ūdeni. Var pagatavot tēju. ņem 1 tējkaroti smalcinātu sakņu, aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj 20 - 30 minūtes ievilkties, lieto pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Šis dzēriens ir rūgts, toties ļoti labi uzlabo gremošanu un noņem smagumu no labās paribes.

Kategorija: Veselība | Pievienoja: sofi (19.05.2012) | Autors: www.sieviesupasaule.lv
Skatījumu skaits: 3631 | Atslēgvārdi: Pienenes veselībai | Reitings: 2.0/1
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]