Taro burvība

Uzturs mūsu veselībai
Mūsu organisma aizsargfunkciju veic imūnsistēma, kuru pārstāv īpašas šūnas. Tās nenogurstoši seko līdzi, lai organismā neiekļūtu "svešie”: baktērijas, vīrusi un toksīni. Vieni no slimību tradicionālajiem cēloņiem, ir mūsu organisma piesārņojums un vājā imunitāte. Bet kas piesārņo organismu un novājina imunitāti? ārsti apgalvo, ka vispirms tas ir stress, tad pārtika. Vēl, kā zināms, mūsu organismā mīt daudz baktēriju, kuras pašas par sevi ir laba lieta, taču tām strauji vairojoties skābā vidē, mūsu organisms saslimst.

Cilvēka organisms, kā jebkurš cits mehānisms vai sistēma, optimāli strādā un ir vesels, tikai stingri noteiktos apstākļos, jeb tā saucamajos - parametros. Skābju – sārmu līdzsvars, jeb рН līmenis, un temperatūra ir tikai divi no vairākiem šādiem parametriem, bet tie abi ir ļoti būtiski. Ja temperatūra un pH vide ir normas robežās, - vienmēr pastāvīga, - cilvēka imūnsistēma labi tiek galā ar savu uzdevumu. Ja nav normā, jeb svārstīga, - arī imunitāte "klibo” un sekas visdrīzāk tam būs slimība.

Dzīvībai piemērota vide ir sārmainā vide. Sārmains ir arī mūsu organisms. Esam vairāk „sārmaini”, nekā „skābi”. Ir noskaidrots, ka skābju un sārmu līdzsvars, jeb pH līmenis, cilvēka asinīs ir 7,43. Ja tas nokrītas par tikai dažām desmitdaļām vai pat simtdaļām, cilvēka veselībai un dzīvībai tas kļūst bīstami. Bet tam nokrītoties līdz 7,1 iestājas nāve – pēkšņi, momentā, nenoskaidrotos apstākļos, ko sauc par „akūtu sirds – asinsvadu nepietiekamību”. Nekas cilvēku nespēj glābt, tikai neatliekama pieslēgšana pie sistēmas, vēnā nekavējoties ievadītu 1,5l sārmaina fizioloģiska šķīduma. Tāpēc mūsu organisms tik ļoti cenšas saglabāt stabilu pH līmeni. Bet vai mēs palīdzam savam organismam to paveikt, vai tieši otrādi – traucējam to izdarīt? Centīsimies noskaidrot. Var izrādīties, ka paši vien esam savu slimību veicinātāji un to cēloņu radītāji.
Lielāko daļu uzturvielu mūsu organisms, kā zināms, saņem tieši ar pārtikas palīdzību. Pētnieki ir konstatējuši, ka mūsdienu ēšanas ieradumi neveicina organisma pH līmeņa uzturēšanu normas robežās. 90% produktu, ko ēdam, un 90% dzērienu, ko dzeram, ir ar skābu pH reakciju! Tā tieši veicina pH līmeņa krišanos mūsu asinīs. Pie tam vēl mēs uzliekam papildus slodzi mūsu organismam, jo tas, saņemot papildus „skābes porciju” cenšas līdzsvarot skābju-sārmu līmeni, lai kaut vai vienkārši paliktu dzīvs.
Ja uzturā ir pārāk daudz skābu vidi veidojošo produktu, kā tas vairumā gadījumos arī ir, tad organismam ir papildus slodze, lai neitralizētu skābi un izvadītu to no organisma. Skābe tiek neitralizēta izmantojot organisma minerālvielu rezerves. Šī papildu spriedze un minerālvielu trūkums var izraisīt dažādas veselības problēmas. Tādēļ ir svarīgi, lai skābu vidi veidojošie produkti kopējā produktu patēriņā nepārsniegtu 40 procentu īpatsvara.
Ja papēta mūsdienu ēšanas paradumus, var viegli konstatēt, ka tradicionāli cilvēka ēdienkartē (te mēs nerunājam par veģetāriešiem un vegāniem) pārsvarā ir gaļas un piena produkti: sviestmaize ar desu brokastīs, karbonāde ar vārītiem kartupeļiem un kečupu pusdienās un ātri pagatavojama putra vai siermaize vakariņās. Sliktākajā gadījumā - pa ceļam mājup paķerts „hamburgers” vai „hotdogs”. Izrādās, tie visi ir organismā skābu reakciju izraisoši produkti.
Visi termiski apstrādātie, saldinātie, dzīvnieku izcelsmes un graudaugu produkti, kā arī kaltēti zirņi un pupas ir mūsu organismā skābu vidi veidojošie produkti. Turpretim, sārmainu vidi veido praktiski visi svaigie zaļumi, dārzeņi, augļi un ogas, kā arī diedzēti graudi, sēklas, svaigi zirņi un pupas. Interesanti ir arī tas, ka produkta faktiskā sārmainība vai skābums nenosaka to, kādu vidi tas veidos cilvēka organismā. Piemēram, citrons ir ļoti skābs, bet galaprodukti, kas cilvēka organismā rodas pēc citrona sagremošanas, ir sārmaini. Jūs jautāsiet, kā tad var zināt, kuri ir skābu, kuri – sārmainu reakciju izraisoši produkti? Ļoti vienkārši! Pavērojiet kāda garša, jeb tā saucamā „pēcgarša” pēc maltītes veidojas jūsu mutē – skāba vai sārmaina. Tāda tad arī būs bijusi apēsto produktu izraisītā reakcija. Lai atvieglotu mūsu dzīvi, ārsti un uztura speciālisti ir sastādījuši arī skābi un sārmu veidojošo produktu tabulas, kuras var itin viegli atrast internetā.
Ja cilvēks grib rūpēties par savu veselību, viņam vairāk būtu jāēd augu valsts izcelsmes produkti, tad vielmaiņas procesi būs līdzsvarotāki. Ja uzturā dominē skābi izraisošie produkti, tad pastāv lielāka iespēja, ka cilvēka asinīs arī kļūs „skābas”. Tātad esam „saskābuši”. Visticamāk, mūsu skābais ģīmis arī būs drošs signāls, ka skābuma mūsos ir par daudz. Tā rezultātā novājināsies imunitāte, veidosies dažādas slimības, sāksies dažādas akūtas vai hroniskas saslimšanas. Tāpēc, lai atjaunotu organisma pH līdzsvaru un izvadītu sārņus, vajadzētu pievērst lielāku vērību tam, ko ēdam, lietot uzturā daudz ūdens, īpaši sārmainu, piemēram, minerālūdeņus (īpaši „Boržomi”), Koraļļu ūdeni. Tam noderēs arī tāds vienkāršs mājas līdzeklis kā ābolu etiķis vai svaigi spiestas sulas, bet tagad pavasarī arī bērzu sulas. Ārī parastas sodas vannas (puspaka uz vienu vannu), vai pat tikai kāju pelde sodas ūdenī, sekmēs pH līmeņa līdzsvarošanos organismā.
Bet ko darīt, ja organisms tomēr jau ir saslimis? Tad, lai palīdzētu tam atveseļoties, uztura sadalījumam vajadzētu būt šādam: 80 procenti sārmainu vidi veidojošo produktu un 20 procenti skābu vidi veidojošo produktu, pietam nelielos daudzumos. Kamēr mūsu imūnsistēma un fermenti ir aizņemti cīņā ar vīrusu – baktēriju uzbrukumu, un tai tiek tērēts ļoti daudz enerģijas, organisms nespēj sagremot un sašķelt ēdienu un asinīs uzkrājās liels daudzums cukura un nesašķeltu dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu, kas padara asinis biezas. Tā tiek traucēta to cirkulāciju, un asinis kļūst par lielisku barotni infekciju izraisītājiem.
Tādēļ, sākoties akūtai slimībai, ārsti rekomendē pirmajās slimības dienās samazināt pārtikas slodzi organismā. Slimniekam nevajadzētu piespiest sevi ēst, ja tam nav apetītes. Vēl labāk būtu atturēties no ēdiena vispār, sevišķi tas attiecās uz treknu ēdienu. Dzīvībai svarīgs nosacījums – dzert vismaz 2-3 l silta ūdens, vēlams sārmaina (kādas arī ir praktiski visas nesaldinātās ārstniecības augu tējas), un pieturēties pie vieglas veģetāras dietas. Izejot vairākus metrus pa kuņģa – zarnu traktu, ūdens uzsūcas, pamatā, tieši resnajā zarnā. Bet ja zarnu trakts ir pārpildīts ar ēdienu, tad pēc cik ilga laika, jūsuprāt, un cik viegli ūdens varētu nonākt līdz resnajai zarnai?
Protams, ir grūti atteikties no saviem ēšanas ieradumiem. Tomēr ir vērts pievērsts lielāku vērību produktiem, ko ikdienā lietojam uzturā. Lietojot sabalansētu pārtiku un rūpējoties par sārmainas vides uzturēšanu mūsu organismā, mēs palīdzam savam organismam un pasargājam to no slimībām.

Un noslēgumā viena patiesi brīnišķīga recepte - Tibetiešu dziednieciskā zupa. Tā ir ļoti sena recepte, kas domāta organisma attīrīšanai, kā arī akūtu un hronisku slimību ārstēšanai. Šī zupa man palīdzēja ātri atveseļoties pēc rota vīrusa.

Ņem: 1ēdamkaroti kviešu pārslas (ņēmu graudus)
1 ēdamkaroti auzu pārslas (ņēmu pilngraudu)
1 ēdamkaroti prosas pārslas (ņemu putras graudus)
1 ēdamkaroti linsēklas
2 šķēles selerijas

Graudus pārlej ar 1-2 l ūdens un vāra ~ 1 h uz nelielas uguns. Tad pakāpeniski pievieno 2 l auksta ūdens, turpina vārīt nosmeļot biezumus.

Jo nopietnākas veselības problēmas, jo stingrākam jābūt biezenim. Tieši tur slēpjas tās spēks. Savārītā putra (bez sāls) „apstrādā” kunģi un gremošanas traktu (zarnas), kā slota. Attīra organismu no nogulsnēm un šlakvielām. Vienā ēdienreizē vajadzētu notiesāt 2-3 litrus zupas. Gatavošanas laikā iespējami daudz ieelpot tās tvaikus. Pārējo dienas daļu ēst vieglus ēdienus, dārzeņus vai augļus.

Sanāk tāds plāns ķīselīts, ar maigu, patīkamu garšu. Lieliska slimības laikā. Apbrīnojami ātri saveda kārtībā manu gremošanas traktu. Jau trešās dienas rītā biju aizmirsusi, ka slimoju ar rota vīruss. Turpināju lietot, kamēr organisms pēc tās prasīja.
Kategorija: Veselība | Pievienoja: sofi (19.05.2012) | Autors: www.reikinet.lv
Skatījumu skaits: 2530 | Atslēgvārdi: Uzturs mūsu veselībai | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]